5 mei 2021
Geplaatst door TeamNieuweHavenDelft

Het Rotterdamse bureau De Urbanisten ontwierp het stedenbouwkundige en landschapsplan voor Nieuwe Haven Delft. Pijlers onder het plan zijn klimaatadaptatie, natuurinclusiviteit en, niet in de laatste plaats, de mens. Een duurzame stadsinrichting is prachtig, maar het moet vooral ook een plek worden waar je graag bent.

Dirk van Peijpe, directeur van De Urbanisten, vertelt er graag over. "We werken hier aan een levendige en diverse nieuwe buurt. Er wordt gewoond, gewerkt, gestudeerd en gerecreëerd. Er komen veel verschillende typen woningen, met dus ook een grote diversiteit aan bewoners. Ook wordt het een plek voor ‘makers,’ aanmerende toeristen van de Porceleyne Fles, studenten van de TU, roeiers van Laga en andere bezoekers. Die mix aan functies en mensen maken dit gebied uniek!”

Groene wereld

Dadelijk vind je hier drie karaktervolle, aangename, mooie openbare ruimtes. Plekken waar bewoners, werknemers en bezoekers elkaar ontmoeten. Vanaf de Rotterdamseweg moet de entree van de wijk aanvoelen als een warm welkom. Hier komt De Plantage: een openbare, groene wereld, waar de natuur de wijk binnenkomt en waar je bijvoorbeeld tijdens de lunch een kleine wandeling kunt maken. Aan de zijde van de Schie komt een ligweide waar je kunt barbecueën, sporten en picknicken. Vanaf hier zie je de suppers en bootjes voorbij komen. En dan is er nog de haven zelf. Dat wordt een levendige plek vol reuring en recreatie, met ruimte voor horeca.

Van Peijpe: “We vonden het belangrijk om veel aandacht te besteden aan duurzaamheid. Zo is er vooral ruimte voor actieve mobiliteit: wandelen en fietsen. Auto’s zal je niet veel gaan zien hier. Bewoners kunnen hun auto’s natuurlijk wel parkeren, maar de rest van Nieuwe Haven is het domein van de voetganger en de fietser. Het openbaar vervoer wordt nog beter, het nieuwe TU- station is straks dichtbij.”

Soort spons

Door te werken met zo min mogelijk verharding en veel groen, krijgt regenwater de ruimte en werkt het gebied als een soort spons. Bij veel regen wordt het water opgeslagen en in droge perioden weer teruggegeven. Uiteraard zorgt de beplanting ook voor schaduwplekken, zodat het hier ook in warme zomers lekker aangenaam blijft. Verder is er ook aandacht voor natuurinclusiviteit. Er is gekeken hoe met vegetatie en andere voorzieningen (zoals nestkasten) verschillende plekken voor dieren kunnen worden gecreëerd.

“Ik vind het echt heel bijzonder dat er op zo’n relatief klein gebied zo’n rijkdom is. Er zit veel kwaliteit in een klein gebied: de haven, de Schie, de Plantage, het nieuwe karakter ervan, alle nieuwe typologieën die je erin kunt realiseren, alle verschillende functies en de diversiteit aan mensen. Dat is echt heel bijzonder, alsus Van Peijpe.