Nieuwe Haven

Via de Rotterdamse weg kom je met de fiets of auto zo de nieuwe wijk in. Het park, ook wel de plantage, zal dan direct in het oog springen, daar is ruimte voor natuur, een wandeling of een gezellige picknick. Natuurlijk kan je ook naar Nieuwe Haven aankomen via het water. Dan zal je waarschijnlijk gebruik hebben gemaakt van de aanlegsteiger aan de Schie en ben je via de ligweide de wijk in gelopen.

Variatie aan het water

Een combinatie van twaalf gebouwen, waarvan enkele met elkaar verbonden zijn, zorgt een speels ensemble aan het water van de Schie. Nieuwe Haven bestaat uit een totaal van 342 woningen. Een verzameling van eengezinswoningen, appartementen, studio’s en penthouses zorgt voor woonkansen voor onder andere starters, (jonge) stellen en gezinnen. In Nieuwe Haven creëren wij ook een plek voor mensen die in een hofje met gezamenlijke binnentuin willen wonen en zo op een andere manier met elkaar en de wijk in verbinding staan. Verder is er plek voor reflectie en rust in een collectieve daktuin.

Aan de Rotterdamseweg en langs de kade van Nieuwe Haven is er ruimte voor bedrijvigheid en horeca op Begane Grond niveau. Voor ZZP’ers die aan huis willen werken, kunnen wij werkruimten binnen de woningen creëren. Ook is er voor kleine maakbedrijven een bedrijfsruimte mogelijk, gecombineerd met het wonen in een appartement.

 


Onze buren Octatube ontwikkelen een eigen nieuwe bedrijfsruimte. Octatube gaat letterlijk open zodat je kan zien welke fantastische constructies van staal en glas hier worden bedacht en gemaakt.

Weliswaar buiten onze ontwikkeling, maar wel aan de kop van Nieuwe Haven is door de gemeente ruimte geboden voor een nieuwe clubhuis van roeivereniging Laga.

Op de hoek van de kade en de Schie staat een bedrijfshal en monument in eigendom van Rust. In de basis blijft deze locatie een bedrijfsbestemming houden, maar Rust is plannen aan het maken om deze locatie te renoveren en in de lijn van de hele wijk aantrekkelijker te maken.

In Nieuwe Haven is beperkt plek voor de (geparkeerde) auto. Alle woningen zijn met de auto te bereiken en alle eengezinswoningen kunnen beschikken over een eigen parkeerplaats in de overdekte parkeergarage, maar er is beperkte ruimte voor parkeren op straat. Er wordt, net zoals in de Schoenmakersplantage aan de andere zijde van de TU Delft, voorzien in deelauto’s en -fietsen. En de TU Delft heeft een (waarschijnlijk) betaalde parkeergarage waar in de avonduren en weekenden kan worden geparkeerd.

Klimaat en Natuur

Nieuwe Haven wordt een natuur inclusieve wijk. Er wordt voorzien in een gevarieerde beplanting en  (vrijwel) alle daken worden voorzien van een sedum/gras dak of (een nieuwe term) een bruin dak. Ook voorzien wij in nestmogelijkheden voor diverse diersoorten.

Regen wordt vanaf de daken vertraagd afgevoerd over straat naar de wadi/waterbergingen en als allerlaatste naar het oppervlakte water. Deze getrapte afvoer zorgt ervoor dat het water infiltreert in de bodem. Het is dan ook belangrijk dat de tuinen niet volledig worden voorzien van tegels en/of stenen.

Nieuwe Haven is ook een duurzame wijk. Er wordt gebruik gemaakt van aardwarmte (en koude) systemen. Hierdoor is de energie behoefte laag. Helemaal energie neutraal kan door extra zonnepanelen te plaatsen. Er wordt niet aangesloten op het Delfts Open Warmtenet met een geothermiebron aan de overzijde van de Rotterdamseweg. Deze bron geeft te hoge watertemperaturen voor de goed geïsoleerde woningen en is meer geschikt voor woningen  van de jaren ’90 en ouder.

AM Gebiedsontwikkeling

AM Gebiedsontwikkeling is één van de grootste projectontwikkelaars van Nederland en maakt onderdeel uit van de Koninklijke BAM groep. AM heeft de locatie aan de Rotterdamseweg al geruime tijd in bezit en heeft in goede samenwerking met de gemeente Delft een geweldig nieuw plan ontwikkeld voor een duurzame, levendige en gevarieerde nieuwe stadswijk: Nieuwe Haven.

We kijken er enorm naar uit om met de ontwikkeling Nieuwe Haven een mooi stukje aan Delft toe te voegen. In verband met de vertraging in de bestemmingsplanprocedure is de planning momenteel onzeker. We verwachten op dit moment niet eerder medio 2025 te starten met de verkoop van de eerste woningen. Ondanks de vertraging werken we verder aan dit prachtige plan. Blijf de website volgen of schrijf je in voor de nieuwsbrief, we houden je dan op de hoogte bij nieuwe ontwikkelingen.